İmplant Tedavisi

(Dental İmplant)

Dental implantlar çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen titanyumdan üretilmiş vidalardır. İmplantlar uzman diş hekimleri tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler. Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak iki-üç ay içerisinde implant çene kemiğine tamamen tutunur. Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının ve diş etlerinin yeterli miktarda ve sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamaları (kemik ogmentasyonu, yapay kemik greft uygulamsı, sinüs lift, otojen blok kemik greft) ile de implant yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.

Uygulanan tedavinin tamamlanması hastanın durumuna ve yapılan işlemlerin içeriğine bağlı olarak değişir. Hastaların kemik yapısı ve dişlerinin durumuna göre yaklaşık olarak iki-üç ay sonra kalıcı protezler yerine takılarak tedavi tamamlanır.

Bu tedaviler uzman diş doktorları tarafından steril bir ortamda steril malzemeler kullanılarak uygulanmalıdır.

Tamamlanan implant destekli protetik tedaviden sonra, implantların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için bireysel ağız ve diş bakımına gerekli özen gösterilmeli ve 6 aylık periodlarla düzenli olarak diş hekimine kontrollere gidilmelidir.

Ağız içine takılan yabancı maddelere kendi dişlerinizden daha fazla önem vermeniz gerekir. İmplantlar temizliği kolay olan ve fazla zaman almayan özelliğe sahiptir. İnsanlarda diş sağlığı ve başarılı bir diş tedavisi için en önemli etken ağız ve diş sağlığına verilecek önemdir.

KEMİK OGMENTASYONU (YAPAY KEMİK OLUŞTURMA)

Diş eti hastalığı, diş çekimi, uzun süreli dişsizlik ve iltihabi nedenlerden dolayı çene kemiğinde kayıplar ve hacimsel olarak azalmalar meydana gelebilmektedir. Uygun durumlarda kaybedilen kemiğin yeniden oluşturulması mümkündür. Bunun için kişinin kendi kemiği (otojen kemik grefti) veya çeşitli kaynaklardan (insan – hayvan) elde edilen yapay kemikler (greft) ve kemik zarları (membran) kullanılmaktadır. Kullanılan greftler ve membranlar ile kaybedilmiş olan kemik oluşturularak implant tedavisi için çene kemiği elverişli hale getirilir.